Black and White tårta

Denna tårta är verkligen super god, speciellt om man älskar choklad!

 
Det enda är att det är lite krångligt att göra bottnarna då den ska vara i tre delar men att en sats blir så låg att det bara går att dela den i två delar. Jag löste detta med att baka en sats och dela på två sen bakade jag en halv sats till den tredje delen. Det går säker att göra en och en halv stas tillsammans, men då blir gräddningstid tiden längre så det får man prova sig fram till.
 
Ingredienser
 
Botten. 1 sats:
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 dl strösocker
2 ½ tsk bakpulver
2 äggulor
2 msk ljus sirap
1 ¼ dl mjölk
125 g smält smör
2 äggvitor
1 kakform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter

Fyllning, vit chokladmousse:
4,5 dl vispgrädde
300 g vit choklad
 

Gör så här

Bottnarna:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna vetemjöl, kakao, socker och bakpulver i en bunke. Rör ner äggulor, sirap, mjölk och smält avsvalnat smör.
 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, så att du kan hålla bunken upp och ner utan att det droppar.
Blanda ner äggvitorna med det andra.
 
Häll smeten i en form med smörpapper i botten och smorda kanter. Grädda kakan i ugnen ca 20-30 min, känn med sticka. Låt den svalna kvar i formen.
När kakan svalnat delar du den i två. Om du gör bottnarna nån dag innan så vänta med att dela dem tills du ska lägga ihop tårtan och förvara bottnarna i plastfolie i kylen.
 
Fyllningen:
Bryt ner chokladen i små bitar i grädden i en kastrull på spisen. Värm upp och rör hela tiden tills allt smält ihop, det får absolut inte koka! Börjar det koka går det inte vispa upp sen.
Ställ in i kylen tills den blir helt kall, gärna över natten. Vispa sedan smeten med elvisp till en tjock mousse.
 
 
Jag föredrar att baka bottnarna några dagar innan så att de får vila lite, är den dessutom kall från kylskåpet är den lättare att dela och smular mindre.
Sen lägger jag ihop tårtan dagen innan så att den får stå över natten och safta ihop sig. 
 
Det går att dekorera den på olika sätt. Den funkar alldeles utmärkt som den är, med bara smörkräm som jag gjorde, med smörkräm och SP eller täckt med en choklad glasyr!
Dekoreringen görs kvällen innan eller samma dag beroende på vad man dekorerar med eller hur mycket tid man har...

Tips på chokladglasyr om man vill ha det.
 
Chokladfrosting:
300 g mörk choklad
25 g smör
2 ½ dl vispgrädde
 
 
Smält chokladen och smöret i vattenbad, rör om då och då. Tag bort från värmen. Vispa grädden och rör ner den lite i taget i chokladmassan till en jämn smet. Låt blandningen kallna men inte i kyl, då blir den för hård!
Täck tårtan med slickepott.
 
Lycka till!
 

Black and White tårta med petals.

 
 Idag var min sista fasta dag på jobbet så jag ville bjuda på något till fredags kaffet!
Så det fick bli en black and white tårta täckt med smörkräm.
 
 
Black and White tårtan består av en chokladbotten i tre delar med vitchokladgranache mellan lagerna.
Recept på denna tårta hittar ni under recept fliken.
 
 
Hela tårtan är först täckt med ett vitt lager smörkräm.
Sen har jag täckt kanten med trefärgad smörkräm i tekniken petals.
När man gör petals spritsar man ut tre punkter på rad, nerifrån och upp i de olika färgerna, sen tar man baksidan av en sked och trycker ut punkten och drar ut dem lite. Så fortsätter man varvet runt och som avslut kan man antingen göra enbart punkterna utan att trycka ut, eller så kan man bara trycka till dem lite utan att dra i dem som innan.
 
 
 
 
 Som avslut spritsade jag en liten volang längs kanten längst upp som en lite extra detalj.
 
 
 Som toppdekoration blev det två små rosor med lite blad till och några lila blommor, alla gjorda i sugerpaste.
 
 
Både jag och mina arbetskamrater blev mycket nöjda med resultatet då denna skapelse var himmelskt god!!!
 
 
Trevlig helg!

Mumin tårta

När sötaste lilla Maximilian skulle fira sin första födelsedag önskade hans fin mamma med finskt påbrå en tårta med Mumin trollet på, och det blev det!
 
Det blev även lite cupcakes till!
 
Tårtan är täckt med marsipan.
Tårtan är en ljus botten med Banana skids granache på ena lagret och kokosprickar granache på det andra lagret.
 
Mumintrollet och dekorationerna är gjorda i sugerpaste.