Denna tårta är verkligen super god, speciellt om man älskar choklad!
Det enda är att det är lite krångligt att göra bottnarna då den ska vara i tre delar men att en sats blir så låg att det bara går att dela den i två delar. Jag löste detta med att baka en sats och dela på två sen bakade jag en halv sats till den tredje delen. Det går säker att göra en och en halv stas tillsammans, men då blir gräddningstid tiden längre så det får man prova sig fram till.
Ingredienser
Botten. 1 sats:
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 dl strösocker
2 ½ tsk bakpulver
2 äggulor
2 msk ljus sirap
1 ¼ dl mjölk
125 g smält smör
2 äggvitor
1 kakform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter
Fyllning, vit chokladmousse:
4,5 dl vispgrädde
300 g vit choklad
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 dl strösocker
2 ½ tsk bakpulver
2 äggulor
2 msk ljus sirap
1 ¼ dl mjölk
125 g smält smör
2 äggvitor
1 kakform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter
Fyllning, vit chokladmousse:
4,5 dl vispgrädde
300 g vit choklad
Gör så här
Bottnarna:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna vetemjöl, kakao, socker och bakpulver i en bunke. Rör ner äggulor, sirap, mjölk och smält avsvalnat smör.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, så att du kan hålla bunken upp och ner utan att det droppar.
Blanda ner äggvitorna med det andra.
Häll smeten i en form med smörpapper i botten och smorda kanter. Grädda kakan i ugnen ca 20-30 min, känn med sticka. Låt den svalna kvar i formen.
När kakan svalnat delar du den i två. Om du gör bottnarna nån dag innan så vänta med att dela dem tills du ska lägga ihop tårtan och förvara bottnarna i plastfolie i kylen.
Fyllningen:
Bryt ner chokladen i små bitar i grädden i en kastrull på spisen. Värm upp och rör hela tiden tills allt smält ihop, det får absolut inte koka! Börjar det koka går det inte vispa upp sen.
Ställ in i kylen tills den blir helt kall, gärna över natten. Vispa sedan smeten med elvisp till en tjock mousse.
Jag föredrar att baka bottnarna några dagar innan så att de får vila lite, är den dessutom kall från kylskåpet är den lättare att dela och smular mindre.
Sen lägger jag ihop tårtan dagen innan så att den får stå över natten och safta ihop sig.
Det går att dekorera den på olika sätt. Den funkar alldeles utmärkt som den är, med bara smörkräm som jag gjorde, med smörkräm och SP eller täckt med en choklad glasyr!
Dekoreringen görs kvällen innan eller samma dag beroende på vad man dekorerar med eller hur mycket tid man har...
Tips på chokladglasyr om man vill ha det.
Chokladfrosting:
300 g mörk choklad
25 g smör
2 ½ dl vispgrädde
300 g mörk choklad
25 g smör
2 ½ dl vispgrädde
Smält chokladen och smöret i vattenbad, rör om då och då. Tag bort från värmen. Vispa grädden och rör ner den lite i taget i chokladmassan till en jämn smet. Låt blandningen kallna men inte i kyl, då blir den för hård!
Täck tårtan med slickepott.
Lycka till!