Isländska bollur

Något som ni kanske inte vet är att jag är halv islänning, då min pappa kommer därifrån!
Idag är det på Island Bolludagur, våran motsvarighet till fettisdagen. Denna dag infaller alltid på måndagen 7 veckor innan påsk.
På denna dag gör man som i Sverige - man frossar i goda bullar!! 
Och Islands motsvarighet på våran semla är bollur.
 
 

Dessa bullar är inte alls som våra semlor utan små luftiga bullar, gjorda på peti-choux deg fyllda med grädde och chokladglasyr.
Dom är små och kladdig men himmelskt goda, och eftersom de är just små och luftiga så kan man lätt trycka i sig flera stycken!!!
 
MUMS!!!

Vit chokladsmörkräm

Här kommer receptet på en underbart god smörkräm, perfekt att täcka tårtor med.
En sats räcker bra till en ca 20-24 cm rund tårta.
 

100 gr vit choklad
100 gr smör
120 gr florsocker
1 ägg
 
Vispa det rumstempererade smöret fluffigt och tillsätt florsocker lite i taget. 
Smält chokladen över vattenbad och vispa sedan ner det lite i taget i smöret.
Jag brukar alltid på slutet vispa i ett ägg då jag tycker att krämen blir både fluffigare och mer lättarbetad då, men detta kan uteslutas om man vill. 
 
Är krämen lite för lös, så ställ in den i kylskåpet en liten stund innan du börjar täcka tårtan.

Doptårta flicka

Denna helgen har jag gjort en doptårta till en flicka.
Det blev en 50 bitars tvåvånings tårta, med både rektangulär och runda former.
Detta var en jätterolig tårta att göra och jag blev mycket nöjd över resultatet!
 

Smakerna är klassisk prinsesstårta, sylt, vaniljcreme och grädde.
Vanligtvis brukar jag när jag gör tårtor med prinsesstårte innehåll spackla tårtan med grädde, men då denna tårta är gjord dagen innan dopet, har jag täckt den med en vit chokladsmörkräm
Detta av anledningarna att krämen stelnar och håller form och stadga på tårtan och dels för att den kapslar in tårtans innehåll så att inte marsipanen börjar svettas och smälta/rinna. 
 
Och jag måste säga att denna chokladsmörkräm var himmelsk god! Tycker lätt att smörkräm blir väldigt sött, men det blir inte denna. Smakar knapp som smörkräm överhuvudtaget. Så detta är en ny favorit som jag kommer att täcka många tårtor med i framtiden! 
 
 
Som tidigare nämt är denna tårta täckt med marsipan. Dekorationerna (bebis/rosor mm) är gjorda i sugerpaste och flowerpaste.
 
 
 Nu har det varit några intensiva helger med många tårtor och mycket jobb, så nu blir det lite lugnt med bakandet ett litet tag framöver!
Taggar: Dop flicka, Doptårta;