Chokladbiskvier

Nu äntligen har jag provat mig på att baka dessa små underbart söta och goda bakelser!!!
 
 
Chokladbiskvier
Recept
10-20 st

275 g mandelmassa
1 äggvita

Fyllning
50 g mörk choklad
125 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Topping
150 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn.

Arbeta in äggvitan, lite i taget, så att smeten blir slät och jämn. Smeten kommer att bli ganska tjock. Fyll en spritspåse med mandelmassan. Spritsa ut rundlar på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna något på plåten innan de lossas och får kallna helt på ett galler med undersidan uppåt.

Fyllning:

Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna.

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula till en fluffig ljus smet med elvisp. Vänd ner den smälta chokladen.

Bred chokladkrämen toppigt på bottnarna. Låt dem stelna i kylskåp i ca 30 min.

Topping:

Bryt chokladen i mindre bitar. Smält den över vattenbad.

 Doppa biskvierna i choklad och låt dem stelna i kylskåp.

 

(Recept kommer från tidningen Hembakat)


Morotsbröd

Ibland men inte allt för ofta händer det faktiskt att jag bakar lite matbröd!
Denna gången blev jag lite sugen på att prova baka morotsbröd....
 
 
 Recept
 
Ingredienser
5 dl mjölk
50 gr jäst
25 gr rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung
3 dl finrivet morötter
13 dl lantvetemjöl
1 ägg
1/2 dl solroskärnor
1/2 msk örtsalt
 
Gör så här:

Värm mjölken till fingervärme, 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma dem till runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

(Receptet kommer från Arla)