Smörkräm används för att spackla en tårta med innan man lägger på sugerpaste eller mmf, detta för att sugerpasten smälter när den kommer i kontakt med grädde eller liknande. Det går även att pensla undersidan (sidan mot tårtan) med olja innan men lägger på tårtan, jag har aldrig provat och tycker inte att det känns lika säkert som smörkräm...
Den behöver med andra ord ett lager fett under sig för att hålla.
Tycker att smörkräm är gott och det ger en finare och mer lätt arbetat yta.
Det går även att täcka en tårta helt med smörkräm om man inte vill ha sugerpaste eller marsipan.
Detta recept gillar jag och brukar använda!
Smörkräm
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
1 tsk vaniljessens
Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och vaniljessens under omvispning.
Det går bra att byta ut vaniljessensen mot vaniljsocker men det ger inte samma goda smak.
Byt i stället ut mot citron eller annan smakessens efter tycke och smak.
Jag brukar om jag ska täcka en tårta med enbart smörkräm vispa ner ett ägg i smeten för att få den mer fluffig.