Daimkolapaj

På höstlovet passade jag och barnen på att åka och hälsa på min mamma och som alltid när jag är hos min mamma vill hon att jag bakar något, då hon sällan får vara med och smaka på all det goda som jag bakar.
Hittar ett recept hos tidningen Hembakat på Daimkolapaj!
 
 
Denna smakade mer godis än bakverk, men en var ändå supergod. Funderar på att göra detta som julgodis fast utan pajskalet då...vi för se...
 
Recept
 
Pajskal
3 dl mjöl
100 gr smör
1/2 dl florsocker
1 äggula
 
Kolafyllning
75 gr smält smör
1 1/2 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3/4 dl vispgrädde
 
2 pkt dubbel Daim
 
Gör så här
Nyp ihop alla ingredienser i pajdegen och tryck ut i en pajform ca 22cm.
Nagga botten med en gaffel för att undvika luftbubblor och förgrädda sen skalet i ugnen på 175 grader i ca 20-25 min.
Gör under tiden kolafyllningen. Smält smöret i en kastrull och rör sen ner farinsocker, sirap, vaniljsocker, salt och grädde. Låt det puttra på spisen i några minuter. 
Häll sen kolasmeten i pajskalet och grädda yttligare i ca 5-10 min. Ju längre den är i ugnen ju segare blir kolan.
Låt pajen svalna något och strö över den krossade Daimen när kakan är ljummen. Låt pajen svalna helt innan den serveras och servera den då gärna med lite vispad grädde.
 
 

Oreotårta

Hittade för ett tag sen en underbar härlig oreotårta som jag blev sugen på att prova, saknade bara en anledning till att baka en sån stor tårta. Men så blev vi ett litet gäng tjejer som villa uppvakta vår vän med en liten men mysig babyshower! 
 
 
Denna tårta består av en Devils food cake botten med fyllning av Philadelphiagrädde och krossade Oreo kakor toppad med chokladglasyr, och den är precis lika underbart god som den ser ut!!!!
 
Recept
 
Devils food cake
200 gr smör
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
200 gr mörk choklad
 
Gör så här
Vispa smör, socker och sirap krämigt.
separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
Blanda mjöl, kakao, bakpulvret, vaniljsocker och salt. Vänd sen försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i smeten.
Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den i smeten.
Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem försiktigt i smeten.
 
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i ugnen på 180 grader i ca 25-30 min, kolla med en sticka så den inte är kladdig.
 
Fyllning
200 gr Philadelphia
1 dl socker
5 dl grädde
1 pkt Oreo kakor ca 12-14 st
 
Vispa grädden. Blanda Philadelphia med sockret och vänd sen ner den vispade grädden. Krossa kakorna och vänd ner i grädden.
 
Dela kakan i två delar och ha fyllningen emellan. 
 
Chokladtopping
100 gr mörk choklad
50 gr smör
 
Smält chokladen och smöret i ett vattenbad och blanda till en slät kräm, häll den över kakan.
 
Dekorera med några Oreokakor eller vad man själv önskar.
 
 
Åh nu är det bara att njuta!!!!

Citronkladdkaka

Kladdkaka, kladdkaka, kladdkaka....
Ja, behöver man säga mer? Alla älskar väl kladdkaka, super enkelt att göra av ingredienser som alltid finns hemma och det går ju knappast misslyckas och sist men inte minst så är det ju suuuupergott!
Jag är definitivt en kladdkake älskare och originalet är alltid gott meningar på senaste tiden provat mig på lite olika varianter på denna älskade kaka.
Jag har ju tidigare bloggat om min vita chokladkladdkaka och här kommer också en ljus kladdkaka men denna med smak av citron.
 
 
Recept
1 citron
150 gr smör
3 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
 
Gör så här
Tvätta citronen och riv skalet fint, pressa sen ut ca 1-2 msk saft.
Smält smöret i en kastrull, ta av kastrullen från värmen och häll i alla ingredienserna och rör ihop till en slät smet. 
 
Häll smeten i en smörad och bröad form ca 24 cm.
 
Grädda kakan i ugnen på 175 grader i ca 18-25 min beroende på hur kladdig man vill att den ska vara.
 
Låt kakan svalna och pudra ev. över florsocker och garnera med en skiva citron.
 
Servera gärna med hallon och vispad grädde.